Assistente/SOH
Doktersassistentes/ Spreekuurondersteuner huisartsen (SOH)
Doktersassistentes
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u naar de praktijk belt. Zij zorgt ervoor dat de organisatie van de praktijk zo goed mogelijk verloopt. Om haar taken goed te kunnen uitvoeren, zal zij soms aanvullende vragen aan u stellen. Ze is daar voor opgeleid en doet dat om een zo goed mogelijke inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid van uw eventuele klachten. De assistente is, net als de huisarts, verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Waarom stelt de doktersassistente zoveel vragen? (klik op de link voor het antwoord)
Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Bij veel voorkomende, niet ernstige klachten kan de assistente u uitstekend adviseren. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
U kunt bij de assistente verder terecht voor verschillende onderzoeken en kleine verrichtingen, zie hiervoor de link assistentenspreekuur.
Spreekuurondersteuner huisartsen
In onze praktijk werken wij met SOH-assistentes. Onze assistentes zijn bevoegd en bekwaam om zelfstandig de situatie in te schatten en zorg te verlenen bij 15 geselecteerde, veelvoorkomende klachten. Onze assistentes hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd in aanvulling op het eerder door hen behaalde doktersassistente diploma. Zo wordt de huisarts ontlast en kan deze zich bezig houden met meer complexe zorg.
Het gaat om de volgende 15 klachten:
- Acute keelpijn
- Oorpijn
- Neusbloedingen
- Acute bijholteklachten/verkoudheid/hoesten (indien nodig luistert de huisarts naar de longen)
- Wonden (schaaf- scheur- en snijwonden)
- Bijtwonden
- 1e/2e graads brandwonden
- Enkel kneuzing/breuk
- Huiduitslag/eczeem
- Insectenbeten
- Tekenbeten
- Tand door de lip
- Blaasontsteking
- Teenletsel
- Bloeduitstorting onder de nagel